Artikel i OT 4 mars 2017
Åsa A Cecerbom, Per Hammenvik

De senaste åren har möjligheterna till mental avkoppling ökat kraftigt i Oskarshamn. För den som vill och har tid finns pass i bland annat yoga, meditation och mindfulness både morgon, middag och kväll.

Och intresset är stort.

– Vi ser att intresset för mindfulness och yoga ökar hos människor, säger Petra Learmont som driver företaget Easymind AB.

Företagets absolut största målgrupp är kvinnor och många av dem är sjukskrivna på grund av stress.

– Jag skulle säga att 98 procent av de som är med på våra fysiska pass är kvinnor. Men jag coachar även personer online och där är det däremot flest män, fortsätter Petra Learmont.

Hon skulle gärna se att fler företag hörde av sig för att hitta lösningar för personalen.

– Jag upplever inte att arbetsgivarna har insett fördelarna med att jobba förebyggande, trots att det numera finns en lag som gör dem skyldiga till att motverka psykisk ohälsa, säger Petra Learmont.

– Det är synd. På de arbetsplatser där man har infört metoder som yoga och mindfulness har man inte bara sänkt stressen utan även fått en bättre teamkänsla, färre konflikter och mer fokus och energi hos de anställda.

Hon menar vidare att företagen kan spela en stor roll i att fånga upp personer innan de brakar ihop.

– De flesta som går våra kurser är redan sjukskrivna och måste dessutom oftast stå för kostnaderna själva, även om det finns företag som stöttar privatpersoner som sökt sig till oss, säger Petra Learmont.

Det var förra året som hon och kollegan Mia Erlandsson startade upp meditationspass även på lunchtid. Under en halvtimme får deltagarna lägga sig ner på mattor och lyssna till Mias röst.

– Det är väldigt viktigt att vi unnar oss en paus mitt på dagen. Ofta stannar vi inte upp utan kör bara på.

Passet passar alla, även de som inte har någon erfarenhet av meditation innan.

– Det är också en möjlighet för de som kanske har små barn och måste hem direkt efter jobbet att ändå hitta en tid när de kan koppla av, säger Petra Learmont.

En annan aktör på området är Ingela Palmquist som startade upp sitt företag Pilgrimage hösten 2015. Hon har sedan utökat verksamheten med fler yogapass, bland annat på lunchtid.

– Helt klart har intresset för yoga ökat i stan. Fler och fler förstår att vi behöver ta hand om oss själva för att kunna hålla emot stress och psykisk ohälsa, säger Ingela Palmquist.

– Själv ser jag yogan som en slags livförsäkring. Om jag hoppar över min morgonyoga märker jag det direkt. Jag mår inte alls lika bra och har mycket lättare för att stressa upp mig.

Hos Ingela är grupperna mer blandade med fler män och fler som inte är sjukskrivna.

– Jag har till exempel killar här som går på gym och som gillar yogapassen som är mer fysiskt krävande. Andra väljer pass som är mer inriktade mot ren avkoppling.

– Några mammor går med sina döttrar och jag har även äldre deltagare på mina pass, säger Ingela Palmquist.

Anna Larsson, 33 år från Oskarshamn, började att gå på yoga i höstas.

För henne handlar yogan mest om den kroppsliga träningen.

– Att jag bestämde mig för att testa yoga har mer med motion än meditation att göra. Jag har ett stillasittande kontorsjobb och tycker att det är skönt att stretcha och mjuka upp lederna, säger Anna som kombinerar yogan med ridning flera gånger i veckan.

Hon tycker att yogan gör att hon mår bra och att hennes rörlighet och kroppskontroll blir bättre.

– För min del handlar det inte om att jag är väldigt stressad eller behöver läka mig. Men jag tycker att det är bra att genom yogan få verktyg som jag kan använda mig av om jag till exempel har svårt att somna en kväll, fortsätter Anna Larsson.

– Då kan jag ta till yogans andningsknep.